Sinds een aantal jaren doneren wij een bedrag aan een school in Gambia. Op deze manier dragen wij, maar ook de ouders van onze leerlingen, een steentje bij aan de basiseducatie van kansarme kinderen die daardoor weer een stapje verder komen in het leven. 

Gezien mijn nieuwsgierigheid naar het onderwijs in ontwikkelingslanden en de vele artikelen die ik erover gelezen heb, vertrok ik in januari 2018 samen met mijn man voor tien dagen naar Gambia. Ik wilde het onderwijs met eigen ogen zien. Een lokale gids bracht ons met een tour naar Bakau, een plaatsje in het westen van Gambia, waar we de Bakau Community Center Children Free School bezochten. Een school die afhankelijk is van donaties en gratis onderwijs geeft aan kinderen waarvan de ouders niet of nauwelijks schoolgeld kunnen betalen.

Deze school bestaat uit één schoollokaal en heeft meer weg van een bouwkeet dan een klas; het is gemaakt van golfplaten en hout, met gaten erin om naar buiten te kunnen kijken. In deze ruimte zitten dertig leerlingen met een leeftijd tussen de drie en zestien jaar, die zes dagen in de week les krijgen van meester Muhammed Demba en zijn assistent.

’s Morgensvroeg start hun dag op school: ze krijgen Engelse les en Koranles (Islamitische theorie), rekenen, taal en af en toe aardrijkskunde. Tijdens de middagpauze eten zij wat rijst en groente en, als ze geluk hebben, een stukje vlees of vis. Om 15.00 zijn de lessen afgelopen en mogen de kinderen weer naar huis, wat soms een wandeling van twee uur kan zijn.

Om ouders en hun (schoolgaande) kinderen te steunen doneert ʻt Boompje per leerling €1,- per maand aan de Bakau Community Center Children Free School in Gambia. De opbrengst voor Gambia gaat in eerste instantie naar voeding voor de kinderen en wordt daarnaast besteed aan hun lesmateriaal, zoals pennen, schriften en enkele boeken.

De reis door Gambia was indrukwekkend, maar het was vaak moeilijk om te zien hoe de mensen er leven. Onderwijs is essentieel voor deze kinderen; zo kunnen zij zich verder ontwikkelen. Wij van ’t Boompje zijn blij dat we op deze manier een kleine bijdrage kunnen leveren.

Jolanda Kamp-Kerker

Sinds een aantal jaren doneren wij maandelijks een bedrag aan een school in Gambia.

Deel dit bericht op social media!
Geplaatst in Goede doelen.