Even voorstellen: Nico*

Nico is 15 jaar en er is bij hem een combinatie van PDD-NOS en ADHD vastgesteld. Hij heeft moeite met het structureren en plannen van activiteiten. Ook het organiseren van praktische zaken is voor Nico niet vanzelfsprekend. Zijn concentratievermogen is beperkt. En het omgaan met volwassenen en leeftijdgenoten is voor hem niet eenvoudig. Sinds een jaar wordt Nico begeleid door ’t Boompje.

Nico vindt het moeilijk om een goed overzicht te krijgen en te houden op projecten, zowel op de korte als de lange termijn. Aan de hand van het maken van duidelijke schema’s structureren we samen zijn tijdsindeling.

Bij het leren en oefenen van cognitieve en sociale vaardigheden heeft Nico behoefte aan stimulans. Hij kan niet goed ‘automatiseren’, waardoor het allemaal veel energie en tijd kost. Alleen door heel gericht en langdurig te oefenen, beklijft iets. Permanente aansturing, positieve feedback en bevestiging zijn daarom onmisbaar. Ook om Nico gemotiveerd te houden.

De sociale omgang met leeftijdgenoten levert problemen op. Nico kiest soms voor oplossingen die averechts werken, zoals (verbale) agressie. Hij raakt gefrustreerd en ontmoedigd bij tegenslag. Vaak is er sprake van paniek en angst. Het bespreken van deze vervelende situaties, het aanreiken van handvatten en meedenken over oplossingen, zijn van groot belang om hem adequaat te laten functioneren.

De ouders van Nico en de school doen natuurlijk wat ze kunnen, maar het gezin raakte overbelast. De intensieve begeleiding trok een te zware wissel op het dagelijkse leven van de ouders.

De begeleiders van ’t Boompje sturen en stimuleren Nico nu om zijn dagelijkse leven te organiseren. En we leren hem vaardigheden waarmee hij zijn zelfstandigheid kan vergroten. Zonder begeleiding zou hij op meerdere levensgebieden niet goed functioneren.

Nico is bijzonder gebaat bij de huidige externe begeleiding. De ondersteuning vindt meestal plaats op momenten dat de ouders niet thuis zijn – en ook dat vermindert de overbelasting: ze weten dat Nico er op die momenten niet alleen voor staat.

*Nico is natuurlijk niet zijn echte naam – daarvoor is deze informatie te persoonlijk.

Deel dit bericht op social media!
Geplaatst in praktijkvoorbeelden jongerenbegeleiding.